Borstvoeding geven lukt meestal vanzelf, maar soms heb je extra hulp nodig. Dan zijn er gelukkig lactatiekundigen IBCLC die professionele ondersteuning kunnen geven aan ouders bij borstvoeding.
Al tijdens je zwangerschap kun je een lactatiekundige IBCLC raadplegen. Zo zijn er informatiebijeenkomsten voor aanstaande ouders. Een persoonlijk consult tijdens de zwangerschap is eveneens mogelijk. Zo ben je goed voorbereid.
Wees niet ongerust als het niet loopt zoals je verwachtte. Een lactatiekundige IBCLC biedt hulp, zodat jij hopelijk snel weer met plezier je kindje kunt voeden. Een lactatiekundige IBCLC geeft jou professionele begeleiding bij borstvoeding. Of het nu gaat om het aanleggen, je melkproductie, het kolven of iets anders. Ook in bijzondere situaties kun je bij de lactatiekundige IBCLC terecht. Bijvoorbeeld wanneer je baby te vroeg geboren is of wanneer je baby niet goed genoeg groeit. Maar ook wanneer je baby ziek is of jij ziek bent.
In welke situatie jullie je ook bevinden, de lactatiekundige IBCLC zal naar je luisteren. Ze zal jullie situatie analyseren en daarnaast observeren hoe jij borstvoeding geeft. Daarop zal ze een deskundig advies baseren. Hoe dit verder in zijn werk gaat, lees verder naar beneden op deze pagina. Weet dat hoe sneller je moeilijkheden met de juiste adviezen aanpakt, hoe eerder en langer jullie samen kunnen genieten.
Lactatiekundigen IBCLC werken zelfstandig of zijn verbonden aan een ziekenhuis, kraamcentrum of consultatiebureau. Je kunt zelf direct contact opnemen met een lactatiekundige IBCLC via de zoekfunctie binnen deze site. Soms is een verwijzing nodig, kijk je verzekeringspolis hierop na.
Met een lactatiekundig consult is een lactatiekundige IBCLC er voor jou!
Wanneer je vragen hebt over borstvoeding, goed voorbereid wilt zijn op het geven van borstvoeding of hulp nodig hebt. Want zeker als het geven van borstvoeding niet vanzelf gaat, is het belangrijk dat je tijdig om hulp vraagt. Zodat je hopelijk snel weer met plezier je kindje kunt voeden. Voor de juiste begeleiding kun je rechtstreeks contact opnemen met een lactatiekundige IBCLC. Hier kun je een lactatiekundige IBCLC bij jou in de buurt vinden.
Om je zo goed mogelijk te kunnen begeleiden, is het meestal noodzakelijk dat een lactatiekundige IBCLC een voeding observeert. Het eerste consult zal daarom ongeveer anderhalf uur duren. De lactatiekundige heeft zo voldoende tijd voor de intake en de observatie van een voeding. Tijdens het consult zal de lactatiekundige je een deskundig advies geven gericht op jullie situatie.
Ook in veel instellingen werken er lactatiekundigen. Kijk daarom vooral op de website van je kraamzorgorganisatie, ziekenhuis of consultatiebureau of dit in jou geval ook zo is. Je kraamverzorgende, verloskundige, verpleegkundige, of arts kan je met een lactatiekundige IBCLC in contact brengen. Uiteindelijk beslis je natuurlijk zelf wie je wilt inschakelen.
Sommige lactatiekundigen IBCLC hebben een eigen praktijkruimte. Zij bieden je dan de keus of je thuis bezocht wilt worden of zelf naar de praktijk komt. Dat laatste is een goed alternatief als jij en je baby mobiel zijn.
Voor een korte vraag waarvoor geen observatie nodig is, kan soms een telefonisch consult voldoende zijn. In een enkel geval kunnen je vragen ook per e-mail beantwoord worden. Niet elke lactatiekundige IBCLC biedt deze dienst aan. Kijk daarom goed welke diensten de lactatiekundige aanbiedt die jij benadert.
Na een eerste consult is er mogelijk telefonisch contact met je om de gegeven adviezen te evalueren en waar nodig bij te stellen. Het kan zijn dat een eerste consult niet voldoende is voor sommige problemen of vragen. Het kan dan zijn dat de lactatiekundige je een vervolgconsult adviseert.
Ook kan het zijn dat de lactatiekundige in overleg met jou andere professionals consulteert. Als het noodzakelijk is zal de lactatiekundige IBCLC je doorverwijzen.
Lactatiekundigen IBCLC kunnen je tevens adviseren over het gebruik van diverse kolven en hulpmiddelen. Vaak kun je deze hulpmiddelen via de lactatiekundige zelf huren of kopen. Is dit niet het geval? Dan zal de lactatiekundige je verwijzen naar een verhuur- of verkooppunt.
Lactatiekundigen IBCLC hanteren hun eigen tarieven. Je kunt bij jouw lactatiekundige IBCLC informeren naar de kosten voor de begeleiding.
De meeste zorgverzekeraars vergoeden de lactatiekundige zorg geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. Voorwaarde is in de meeste gevallen dat de lactatiekundige IBCLC aangesloten dient te zijn bij de NVL. De NVL raadt daarom haar leden aan het lidmaatschapsnummer op de factuur te vermelden.
In september 2014 startte Baby&Borst een opleiding tot Borstvoedingscoach. Een opleiding náást die tot lactatiekundige IBCLC. Om helderheid te scheppen hebben de NVL en Baby&Borst onderstaande samenvatting gemaakt van de beide opleidingen en competenties. Lees er alles over in dit document.
Nu de opleiding tot borstvoedingscoach een feit is bij Baby&Borst zullen er misschien steeds vaker lactatiekundigen IBCLC gaan samenwerken met een borstvoedingscoach. Aangezien de borstvoedingscoach een ander takenpakket heeft dan de lactatiekundige, is het voor cliënten belangrijk dat zij goed geïnformeerd worden. Het is daarnaast goed om te weten dat de borstvoedingscoach niet vergoed wordt uit de aanvullende verzekering.
Het is daardoor uitgesloten dat de consulten die door de borstvoedingscoach worden gedaan, op dezelfde wijze worden omschreven als de lactatiekundige consulten. Gebeurt dit toch, dan kan dit als fraude worden aangemerkt.
Heb je meer vragen? Neem dan contact op met de NVL.
Het moet voor cliënten 100% duidelijk zijn wat de functie is van de zorgverlener die op huisbezoek komt. Dit moet daarom vooraf gecommuniceerd worden, zodat er geen misverstand over kan ontstaan. Ouders die rekenen op een lactatiekundige IBCLC moeten er vanuit kunnen gaan dat er ook een lactatiekundige IBCLC komt. Op de website moet duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende functies.