skip to Main Content

Corona-advies (vervallen)

Naar aanleiding van de nieuwste berichtgeving vanuit de regering een update van de adviezen voor lactatiekundige consulten.

  • Werk op afspraak. | Consulten aan huis en op de praktijk zijn toegestaan.
  • Triage voor Corona-klachten vlak voor afspraak. | Bij klachten consult uitstellen of consult via beeldbellen.
    Voor triage kan de online vragenlijst op de website thuisarts gebruikt worden. Huisartsen verwijzen ook naar deze online triage vragenlijst. Klik hier voor de online vragenlijst.
  • Het is niet verplicht een mondkapje te gebruiken. | Indien gewenst (door ouders en/of zorgverlener) is dit wel een optie.
    Belangrijk hierbij is dat het mondkapje op de juiste manier gebruikt wordt!
  • Geef elkaar geen hand.
  • Houdt waar mogelijk 1,5 meter afstand.
  • Gebruik handschoenen bij mondonderzoek en gebruik deze op de juiste manier.

Consult aan huis

  • Handen wassen bij binnenkomst en vertrek
  • Neem geen eten of drinken aan
  • Ga thuis naar toilet

Consult op de praktijk

  • Plan afspraken ruim
  • Praktijk moet leeg zijn (geen boeken, speelgoed of andere producten)
  • Laat cliënt handen wassen bij binnenkomst of gebruik handenalcohol
  • Alle gebruikte materialen en oppervlakten na consult reiniging en desinfecteren (bijv. alcohol 70%)
  • Zorg voor goede ventilatie (raam open)

Infectiepreventie

Richtlijn Infectiepreventie in de huisartsen- en verloskundigenpraktijk. Deze richtlijn kan ook voor ons werk gebruikt worden.

Klik hier voor de richtlijn.

Informatie gebruik handschoenen en mondkapje RIVM

 

https://www.zorgvoorbeter.nl/nieuws/instructie-mondkapje-corona


Om in aanmerking te komen voor beschermingsmiddelen kun je je inschrijven bij Mijn MedBIS. Je hebt daarvoor wel een AGB-code nodig. Mocht je deze nog niet hebben kun je die aanvragen via Vektis.

Klik hier voor de website van Mijn MedBIS.

Klik hier om een AGB-code aan te vragen.
Voor het aanvragen van een AGB-code is bewijs van inschrijving van de NVL noodzakelijk. Hiervoor kun je jezelf opzoeken via de button Lactatiekundige Checker en daar een screenshot van maken.


Klik hier voor gratis webinar: LHV en NHG Webinar COVID-19: Veilig leveren van zorg aan niet-corona-patiënten

Alle webinars zijn gratis en geaccrediteerd voor alle artsen, physician assistants, praktijkondersteuners, doktersassistenten en praktijkmanagers.


Informatie Rijksoverheid

Contactberoepen
Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk. Het gaat om rij-instructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat, enz.).
Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd.
Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.

Over mondkapjes
In een aantal situaties is het niet mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren. Voor reizigers en medewerkers in het openbaar vervoer is het daarom per 1 juni verplicht niet-medische mondkapjes te dragen. Om schaarste in de zorg te voorkomen, mogen dit dus geen mondkapjes zijn die bedoeld zijn voor de zorg. Voor contactberoepen neemt een check vooraf veel risico’s weg. Het dragen van mondkapjes is dan niet nodig, maar het staat ieder natuurlijk vrij er gebruik van te maken.

Bron https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2020/05/06/vermijd-drukte-houd-15-meter-afstand


Informatie RIVM

Risico op besmetting
Het risico op besmetting voor een medewerker is afhankelijk van hoe vaak en hoe intensief de medewerker in contact komt met druppeltjes uit de neus en de keel van coronapatiënten. Dit risico is het grootst voor medewerkers die risicobehandelingen moeten uitvoeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het uitzuigen van de longen. Daarom moeten zorgmedewerkers een speciaal medisch mondmasker gebruiken dat extra beschermt. Ook bij lichamelijk onderzoek of persoonlijke verzorging is er intensief contact en risico op besmetting. Daarom moeten zorgmedewerkers daarbij ook een mondmasker dragen. Echter als een zorgmedewerker alleen even iets aangeeft aan een patiënt of iemand even snel te hulp schiet, is de kans minimaal dat de zorgmedewerker net op dat ene moment besmet raakt. Daarom is het niet nodig om steeds een mondmasker te dragen.

Bron: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/professionals/buiten-ziekenhuis/mondkapjes-zorgmedewerkers

 

 

Info NVL

Back To Top